Informatie Griepprik

Uitnodiging

De griepprik komt er weer aan. Dit betekent dat, wanneer u tot de doelgroep behoort u binnenkort een brief van ons ontvangt. Wanneer u niets ontvangt kunt u er vanuit gaan dat u de prik niet nodig heeft. In de brief staat een uitnodiging om langs te komen bij het gezondheidscentrum voor de griepvaccinatie. Daarbij geeft de brief de nodige informatie over de prik en hoe u zich voor kunt bereiden. Met dit bericht willen wij u alvast wat informatie over de griepprik geven.

Informatie over de griepprik

Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat de griepprik niet altijd bescherming biedt tegen griep. Wel is aangetoond dat het de kans op griep kleiner maakt. De griepprik kan gezondheidsschade voorkomen of beperken. Als u na de griepprik toch griep krijgt zal mogelijk:

  • de griep milder verlopen
  • de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner zijn
  • de kans kleiner worden dat de aandoening die u al heeft, door de griep verergert

Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Dit is de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

Wilt u meer informatie over de griepprik, klik dan hier. Prof. Pim van Gool – voorzitter van de Gezondheidsraad – legt in een vier minuten durende video uit hoe de commissie de wetenschappelijke inzichten woog. Daarnaast vindt u meer informatie over de griepprik op de website van het RIVM 

Data Griepprik

De data van de griepprik in het gezondheidcentrum zijn:

 

Maandag 6 november tussen 16.00 en 19.00

Woensdag 8 november tussen 13.30 en 16.00

 

Mocht u op deze dagen niet kunnen, dan kunt u even bellen om een afspraak te maken.

Informatie over de griepprik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *