Voor sterilisatie kunt u in Amsterdam terecht bij gezondheidscentrum Buiksloterham en Amstelkwartier. Met een locatie in Amsterdam Noord en Amsterdam Oost proberen wij altijd voor u in de buurt te zijn.


Wat  is sterilisatie van de man? 

Sterilisatie van de man of vasectomie is één van de meest betrouwbare manieren van definitieve anticonceptie zonder de tussenkomst van hormonen. Circa 20.000 Nederlandse mannen/(echt)paren met een voltooide gezinssamenstelling kiezen jaarlijks voor deze vorm van geboortebeperking.

Vergoeding & Substitutie

Het aanbod van zorginstellingen waar de ingreep gedaan kan worden is klein of je hebt eerst een verwijzing nodig van de eigen huisarts naar de 2e lijn (uroloog) waar de wachtlijsten lang zijn en waarbij de ingreep ten koste gaat het hele eigen risico. Er zijn in Nederland ook een paar speciale klinieken maar daar moet je de behandeling zelf betalen.

Om sterilisatie bij de man betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te maken heeft het Ministerie van Volksgezondheid en de Landelijke Huisartsen Vereniging deze ingreep onder de substitutiezorg geplaatst.

Eén van de manieren om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar te houden, is om behandelingen vanuit het ziekenhuis naar de 1e lijn (huisarts) te verplaatsen (substitutie). Vasectomie is een goed voorbeeld van zorg die uitgevoerd kan worden door de ‘goedkopere’ huisarts in een kleinschalige, prettige omgeving zonder daarbij in te leveren op de kwaliteit van zorg.

Mede daarom hebben de artsen van Amstel en IJ huisartsen zich deze ingreep eigen gemaakt. Bij veel zorgverzekeraars wordt de ingreep via de huisarts dus (gedeeltelijk) vergoed, behalve de lab kosten achteraf hebben deze kosten géén invloed op het eigen risico. U hoeft geen vaste patient te zijn bij onze praktijk, u krijgt een factuur volgens NZA tarief welke u direct aan de balie kunt pinnen. U kunt deze factuur dan zelf bij uw zorgverzekering declareren. Op deze website kunt u vinden of en hoe de kosten bij uw verzekering vergoed worden: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/sterilisatie#vergoeding

 

Locaties Amstel en IJ huisartsen

Voor sterilisatie kunt u in Amsterdam bij ons terecht op onze locatie in Amsterdam Noord (Distelweg 437) en Amsterdam Oost (Amstelbeststraat 58) waar we moderne behandelkamers hebben voor deze ingreep. Beide locaties zijn makkelijk te bereiken via het OV of de Ringweg A10 en er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Alle informatie over sterilisatie van de man staat ook op thuisarts.nl, de informatieve website van het Nederlands Huisartsen Genootschap. https://www.thuisarts.nl

Sterilisatie van de man

Bij een vasectomie zoekt de arts na lokale verdoving via een kleine oppervlakkige snee, links en rechts boven in de balzak de zaadleiders op. Vervolgens worden de beide zaadleiders doorgesneden en een stukje korter gemaakt door er een stukje tussenuit te halen. De uiteinden worden afgeknoopt waarna de sneetjes worden dicht gehecht met hechtdraad of steri-strips. De zaadcellen kunnen na de operatie niet meer via de zaadleiders in het spermavocht komen. Bij het klaarkomen komt er alleen nog maar spermavocht uit de penis. De man is hierdoor onvruchtbaar zonder dat er iets veranderd aan het libido, de seksuele gevoelens of het klaarkomen zelf. Het advies is om een week geen seks te hebben. Seks verhoogt de kans op een flinke bloeduitstorting van binnen en kan pijnlijk zijn.

Ongeveer drie maanden na een sterilisatie is de kans op een bevruchting bijna nihil. De onvruchtbaarheid dient wel eerst middels spermaonderzoek via het laboratorium te worden aangetoond. Tot die tijd moet je nog andere anticonceptie zoals een condoom gebruiken. Vasectomie is eenvoudige ingreep maar veel mannen zien op tegen de sterilisatie mede doordat de ingreep definitief is. Goede begeleiding passend bij de wensen van de cliënt staan bij ons dan ook voorop in dit proces.

Vasectomie bij Amstel en IJ huisartsen in Amsterdam

Huisarts dr. Pieter Jan van Empel heeft veel ervaring met deze ingreep. Amstel en IJ huisartsen is één van de weinige huisartspraktijken in de regio Amsterdam waar deze ingreep wordt gedaan. Omdat wij gevestigd zijn in zowel Amsterdam Noord als Amsterdam Oost zijn wij goed te bereiken. 

Wij zullen u het gehele proces zo goed mogelijk begeleiden, hoe deze begeleiding eruit ziet hangt volledig af van uw wensen. Het is mogelijk om voor de ingreep een kennismakingsgesprek in te plannen. Het eerste gesprek is dan informatief en pas bij het tweede afspraak wordt de ingreep verricht.

Als uw beslissing vast staat en de informatie u duidelijk is kunt snel bij ons terecht voor de ingreep. 

Neem voor het maken van de afspraak contact met ons op door het invullen van het formulier onderaan deze pagina, ook als u eerst (vrijblijvend) informatie wilt kunt u dit op het formulier aangeven, u ontvangt van ons zo spoedig mogelijk antwoord.

 

Meld je vrijblijvend aan voor een informerend gesprek:

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor een kennismaking.
Volg het Gezondheidscentrum Buiksloterham op Facebook

Voor betrouwbare online informatie adviseren wij de Thuisarts

Klik hier om een video consult met de huisarts in te plannen

U vindt ons ook in Amsterdam Oost, locatie Amstelkwartier

Schrijf je nu in bij de huisarts